|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
AsiSoyYo
♥+☮=ツ

Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 4165
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 18:16, 22 Maj 2009 Temat postu: Kuchnia czeska |
|
|
Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Śląska, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji. Ma ona swoje regionalizmy: czeskie, morawskie i śląskie.
Charakterystyczne dania:
knedliki bułczane (houskove knedlíky), ziemniaczane (bramborové knedlíky), owocowe (ovocné knedlíky)
vepřo-knedlo-zelo, potoczny skrót wieprzowego pieczonego mięsa z knedlikami oraz duszoną kapustą
svíčková (polędwica wołowa z sosem śmietankowym)
sosy śmietankowe - oprócz svíčkovego grzybowy, koperkowy, kura na papryce (istotny jest znowu sos)
golonka (vepřové koleno) peklowana, wędzona (uzené koleno) i pieczona (pečené koleno)
ołomunieckie twarożki smażone w cieście piwnym
ser smażony
utopenci - kiełbasa w zalewie kwaśnej
zupa ziemniaczana, pomidorowa, soczewicowa, gulaszowa, flaki, czosnkowa, cebulowa, rybna (niektóre zupy smakują i wyglądają inaczej niż polskie wersje, zwłaszcza zupa pomidorowa)
piwo
becherovka
burčák [burczaak] - młode wino
koláč
buchty (rodzaj drożdżówek)
frgál - specjalny rodzaj kołacza na Wołoszczyźnie Morawskiej (Valašsko)
štrúdl
tatranky - wafelki
lázeňské oplatky
hořické trubičky
rakvičky se šlehačkou - ciasteczko w kształcie trumienki z bitą śmietaną
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|