|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
AsiSoyYo
♥+☮=ツ
Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 4165
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 18:17, 22 Maj 2009 Temat postu: Kuchnia grecka |
|
|
Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.
Podstawowe terminy:
arni - jagnięcina
choriatiki - czyli sałatka wiejska, znana u nas pod nazwą sałatka grecka - pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
dolmades (dolmas) - greckie gołąbki, mielone mięso z ryżem, czasem sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
ellinikos - kawa po grecku (od: ellada, lub hellada)
fasolada - zupa fasolowa
feta -ser owczy słony
gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła (gyro - obrót), podawane na talerzu lub w placuszku pita, z tzatziki, pomidorem, cebulą, frytkami.
kotopoulo - kurczak
kota - kura
moschari - cielęcina
musaka (mousaka) - zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
ouzo - wódka z dodatkiem anyżku
ouzomezes - przekąski do ouzo
pastitsio - zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
patsa - zupa z flaków i nóżek cielęcych
psistaria - grill
retsina - wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej
rizi - ryż
skordalia - pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suvlaki) - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego
taramosalata - rodzaj pasty/majonezu z solonej ikry
tiganites patates - frytki
tzatziki - jogurt z czosnkiem i ogórkiem
yemista (gemista) - pomidory i papryka, nadziewane jak nasze gołąbki
youvarlakia - pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Patitka-21
Użytkownik
Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocek Płeć:
|
Wysłany: Pią 10:22, 31 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Kuchnia grecka mniam.!
szczególnie macki ośmiornicy w cieście i bakłażany nadziewane
ahh xD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|